צימס וגפילטע-פיש הם הנימות הסמויות שחיברו אותי ליהדות ולמסורת, שלא נשמרה בבית הורי החילוני
סיפור-חיבור למסורת לבית הכנסת ולכליזמרים בצפת
.............................................................................................................................................
צימס וגפילטע-פיש הם הנימות הסמויות שחיברו אותי ליהדות ולמסורת.
לגדול בבית חילוני, שבו לא היה כל ביטוי ליהדות, מסורת, מנהגים או אפילו ארוחות חג, השאיר אותי בתחושת חסך.
אבי גדל בסביבת חצרו של הרבי מקוצק, מהמחמירים שבפלגי היהדות ולמיטב ידיעתי אף יותר מנטורי-קרתא. בגיל חמש עשרה בחר להתפקר, כנראה באותה מידה של קיצוניות בה חונך לאמונה. לכן לא שעה לתחינותי ושלל מכל וכל ביטויים של יהדות ומסורת בבית.
הדלת הקדמית הנעולה לא מנעה כניסת מסורת בדלת האחורית. למדתי לחבר את הגפילטע פיש, הצימס ומרק העוף של צהרי שבת לתכנית רדיו של פרקי חזנות ומוסיקת נשמה יהודית מייבבת, שחיברה אותי למקורות.
זוכרת איך נשאבתי, בילדותי, בכבלי קסם אל בית הכנסת בחגי תשרי והתרוצצתי עם כל הילדים בין המתפללים עטויי הטליתות, כשאני נושמת את הקדושה ואת חרדת יום הדין.
בחלוף השנים גם הגשמתי חלום ישן - לעלות לרגל לחגיגות הכליזמרים בצפת, לשוטט בסמטאות שקירותיהם חובקים חכמה עתיקת יומין, להתבשם באוויר ההרים הצונן , לזרום עם הקהל המגוון של חילוניים, חובשי כיפות, צעירים נושאי תינוקות ומבוגרים, לעצור בכל פינה או קרן רחוב, להתעטף בניגונים המייבבים ולהרגיש בבית.
.............................................................................................................................................
צימעס גזר אשכנזי
.............................................................................................................................................
לאדות קלות :
- 40 גרם חמאה (לטעם) / 3 כף שמן קנולה לטיגון (לכשרות)
- שקית גזר גמדי קפוא / 20 גזרים צעירים קלופים חתוכים לקוביות ביס
- 40 גרם חמאה (לטעם) / 3 כף שמן קנולה לטיגון (לכשרות)
- שקית גזר גמדי קפוא / 20 גזרים צעירים קלופים חתוכים לקוביות ביס
להוסיף לסיר :
- 1 כוס מים
- 1 בצל בינוני שלם
- 4 כף צימוקים (אפשר לערבב עם שזיפים ומשמשים מיובשים)
- 2 ס"מ שורש ג'ינג'ר מגורר בפומפייה
- 1 כוס מים
- 1 בצל בינוני שלם
- 4 כף צימוקים (אפשר לערבב עם שזיפים ומשמשים מיובשים)
- 2 ס"מ שורש ג'ינג'ר מגורר בפומפייה
לכסות ולאדות 40 דקות על סף רתיחה, עד לריכוך
להוסיף את יתרת החומרים, לבשל עוד כמה דקות :
- 1 כף דבש
- 2-3 כפות סוכר חום
- 1 כפית קינמון
- 1 כפית אבקת מרק עוף
- פלפל שחור גרוס
- מיץ לימון
- קליפת לימון מגוררת
- מלח (כנראה אין צורך)
- 1 כף דבש
- 2-3 כפות סוכר חום
- 1 כפית קינמון
- 1 כפית אבקת מרק עוף
- פלפל שחור גרוס
- מיץ לימון
- קליפת לימון מגוררת
- מלח (כנראה אין צורך)
להוציא את הבצל ולתקן טעמים
הגשה בארוחות שבת וראש השנה :
- כתוספת ירק לצד קדירת בשר
- כתוספת ירק לצד קדירת בשר
.............................................................................................................................................
הצילומים מאתרים
http://www.ruach-hagalil.com/program01.htm
.............................................................................................................................................
.............................................................................................................................................
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה