יום שישי, 23 במאי 2014

קדירת בשר ביין חרדל דבש ועשבי תיבול - ISRAELI FOOD - אוכל ישראלי

 
החלל אפוף ריח משכר של בית והטעם... הטעם... כל-כך מנחם...
BEEF  STEW  IN  HONEY  MUSTARD  WINE AND HERBS

סיפור-הבישול הראשון כעקרת בית

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
עשרים ואחד לאוגוסט שנת שישים ושמונה.  הבוקר נפתח בהודעה חדשותית דרמטית על טנקים רוסיים שפולשים לצ'כיה.  קולות מלחמה מסביב ובערב החתונה שלנו.....


המסיבה המרגשת מסתיימת.  מחליפים בגדים במהירות, אורזים את כל המתנות במכונית של ההורים  ויאללה.... דהירת לילה לירושלים.

 
 הבוקר ש"אחרי" הפציע.  הסטודנט שלי, המתמיד, ממשיך בשגרת לימודיו ולא מתיר לעצמו לבטל אפילו רגע למען ירח דבש.  ואני,  מאושרת ומאוהבת גם כך, מקבלת עלי את הדין, מתעוררת ליום הנישואין הראשון שלי בדירת חדר קטנטנה וחמודה, ממש סמוך לבית האמנים ולבצלאל.

יופי. אז מה עושים? ....

הכל חדש לי - הדירה, המעבר המידי לירושלים ובעיקר הנישואין.

יצאתי לתור את הסביבה ותוך חמש דקות נבלעתי בסמטאות מחנה-יהודה.  לפתע נמצאתי בפתחו של שוק צבעוני, אפוף ניחוחות משכרים וקריאות ביניים של רוכלים נמרצים.


 
אז הרגשתי לראשונה בדחף יצירתי לעשות משהו עם החומרים הנפלאים שסביבי.  הוגבלתי על ידי שני אילוצים - דוחק כספי וניסיון בישול שהתחיל ונגמר בהכנת חביתה וסלט…….
 








 קניתי בשר ריאות בקר, שהיה הזול ביותר……תבלינים, ירקות בשפע ומיהרתי הביתה להכין צלי קדרה פשוט של אמי עם תפוחי אדמה ושפע של שום ובצלים.
 

הסטודנט הגיע מורעב ובחדר המדרגות קיבל את פניו ריח הצלי המשכר.  מזיל ריר, חשב לעצמו עד כמה ברי מזל השכנים וכמה מתיש יהיה להיכנס עכשיו למטבח ולהכין ארוחה לשניים…..

פתח את הדלת, מצא עצמו אפוף באותו ריח צלי משכר, הבין וכמעט בכה מאושר כשחיבק אותי……...


לזכר החוויה מביאה כאן מתכון של צלי קדרה שבושל ארוכות בקדרה, על הגז ויצא להיט.

.............................................................................................................................................
קדירת בשר ביין חרדל דבש ועשבי תיבול - 6 מנות
.............................................................................................................................................
 
הקדרה המומלצת והטיפול בה :
א.   קדרה רחבה, רצוי מברזל יצוק, עם מכסה שמותאם להכנסה לתנור
ב.   קדירת חרס עבה וגדולה עם מכסה (קדירת חרס ללא ציפוי, יש 
להשרות במים כשעה
      לפני השימוש
.............................................................................................................................................


הכנת תבשילי קדירה לפחות יום מראש :
כדאי להכין את הקדירות לפחות יום מראש. הטעמים מתמזגים, וחימום חוזר אפילו משביח

את הטעם, מה גם שזה מקל על ההכנות לארוחה
.............................................................................................................................................

מצרכים :
 
-   1.5 ק"ג בשר [נתחי בשר קפואים וזולים יספיקו - כתף (4+5) / שריר הזרוע (8)]
-   4 כפות קמח - מסמיך את הרוטב ותורם לצבעו (בפסח ולדיאבטיים נמיר את הקמח
    בקורנפלור - טרם נוסה)
.............................................................................................................................................
-   2 כף שמן זית ל"נעילת" הבשר
.............................................................................................................................................
-   1 בצל גדול קצוץ
-   1 כפית מלח דק
-   1 כף מחוקה סוכר חום
.............................................................................................................................................

-   15 שיני שום בקליפה
.............................................................................................................................................
 -   לבחירה   -   תפוחי אדמה קלופים חתוכים לקוביות ביס גדולות
                   -   3 גזרים קלופים פרוסים גס
.............................................................................................................................................
-   לערבב ציר : 
       -   1 כוס יין אדום יבש
       -   1 כף גדושה דבש
       -   1 כף גדושה חרדל דיז'ון לא גרגרי
       -   תבלינים   -   פלפל שחור גרוס גס
                         -   תימין טרי / 1 כפית תימין יבש
                         -   טרגון טרי / 1 כף טרגון יבש
       -   עלים מענף רוזמרין
.............................................................................................................................................
-    מים רותחים  כמעט עד כיסוי הבשר (נוזלים רותחים ימנעו התקשות הבשר)
.............................................................................................................................................
-   4 שיני שום מעוכות
.............................................................................................................................................
-   1 כף גדושה קורנפלור + כוס מים - להסמכה במידת הצורך
.............................................................................................................................................
 
אופן ההכנה :
 
-   לחתוך את הבשר לקוביות גדולות, לסנן, לייבש היטב ולקמח



.............................................................................................................................................
-   להלהיט שמן בקדרה, "לנעול" / להשחים את הבשר משך כמה דקות ולהניח בצד
-   להזהיב את הבצל בקדרה בתוספת מלח וסוכר

-   להוסיף את שיני השום להזהבה מהירה ולהיזהר מחריכה
-   לבחירה - להוסיף תפוחי אדמה וגזר
-   להוסיף לקדרה את הציר שהוכן

-   להוסיף מים רותחים  כמעט עד כיסוי הבשר ולהביא לרתיחה עדינה
.............................................................................................................................................
-   לבשל 3-4 שעות לפחות   -   עדיף בתנור ב-150-160 מעלות בקדרה מכוסה
                                    -   או על אש גז נמוכה על סף רתיחה ללא בעבוע
                                    -   לא לבחוש, רק לנענע מדי פעם בתנועה סיבובית
 
............................................................................................................................................
-   סמיכות הרוטב :
       -   אם סמיך מדי - להוסיף מים רותחים
       -   אם דליל - להוסיף תערובת של כוס מים + כף גדושה קורנפלור
       -   בשעה האחרונה ניתן לאפות ללא כיסוי ולהרטיב מדי פעם
.............................................................................................................................................
 -   להוסיף ל-5 דקות בישול אחרונות   -   4 שיני שום מעוכות
                                                     -   מלח לתיקון טעמים
.............................................................................................................................................
 

התוספות :

-   פירה, אורז, קוסקוס, בורגול, פולנטה או פסטה פטוצ'יני - תוספות שסופגות היטב את
    הרוטב
.............................................................................................................................................

הקפאה :
-   ניתן להקפיא
 
.............................................................................................................................................







.............................................................................................................................................

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה